
Šampaňské ze Champagne jako víno pro každého
25. listopad 2013Šampaňské víno je symbolem lahodné chutí, luxusu a mimořádných příležitostí, při kterých si ho vychutnáváme. Vynikající šampaňské si nyní můžete dopřát z nabídky společnosti PMP Exclusive. Z tisícovky producentů populárního „šampáňa“ vybírá především menší vinaře s biodynamickým či organickým způsobem výroby a bez zastoupení v České republice.
Dát si skutečné šampaňské je snem každého, jeho kvalita a výjimečnost je totiž unikátní. Už jen kvůli tomu, že vyrábět se může pouze v oblasti Champagne-Ardenne ve Francii a pouze ze tří odrůd, jimiž jsou Chardonnay, mlynářka a rulandské modré.
V poslední době získávají u francouzských vinařů a zákazníků na oblibě tradiční výrobní postupy. Taková vína vítězí na prestižních soutěžích a objevují se v tamních nejlepších restauracích. Přestože jsou, kvůli své minimální produkci a omezenému exportu, jen velmi těžce dostupná, díky PMP Exclusive si je nyní vychutnáte i vy.
Vína z královského stolu
Jádrem nabídky PMP Exclusive je selekce tří vinařských domů, tzv. maison de champagne. První z nich, André Clouet z věhlasných městeček Bouzy a Ambonnay, byl založeno již v roce 1751. Podklad pro jeho etikety stvořil v polovině 18. století rodinný předek, malíř ze dvora Ludvíka XV. Dnes se o podnik stará Jean-Francois Clouet a vína vyrábí prakticky jen z odrůdy Pinot noir. S využitím téměř dokonalé adjustáže dosahuje jejich klasického, elegantního, až majestátního stylu.
Číslovka v názvu vlajkové lodi vinařství „Un jour de 1911…“ nevyjadřuje pouze rok jejího zrození, ale také počet každoročně vyráběných lahví. Výrazná, až opojná vůně připomíná kompotované exotické ovoce se stopou pražených mandlí a vyzrálá chuť evokuje také karamel. Skvělým aperitivem s ovocnou vůní je Grande Réserve a tóny citrusů a bílého ovoce potěší svěží Millésime 2008.
Jde to i bez chemie
V proslulé vesnici Bouzy u Remeše sídlí další tradiční vinařství Benoît Lahaye. O odrůdu Pinot Noir se na 4,5 hektarech vinic stará biodynamickou formou: oře koňmi a osly, nákazy ničí bylinnými infuzemi. Ročně vyrobí 38 000 lahví v kategorii Extra-Brut či Brut nature. Jejich obsah zraje v použitých sudech ze slavných vinařství Chateau d´Yquem v Sauternes a Domaine de la Romanée Conti.
Benoît Lahaye má na svědomí jedno z nejzajímavějších biodynamických vín – Violaine. Silná vůně po křídovém kamenu i výrazná a osvěžující chuť předurčující nápoj k podávání s aperitivy svědčí o čisté výrobě, vysoké koncentraci, suchosti a také absenci dozážního likéru. K dalším z mnoha lahodných vín značky Benoît Lahaye patří výrazně perlivé a po kompotovaném ovoci chutnající Blanc de Noirs nebo ročníkové Millésime 2007 nabývající ušlechtilosti a jemnosti dalším zráním.
Grandiózní kupáž
Konečně vinařství Champagne Franck Bonville, sídlící od roku 1936 v Avize a vlastnící 18 hektarů vinic, ročně vyprodukuje na 130 000 lahví. Přes čtyřicet let se o vinařství stará Franckův vnuk Gill a jeho syn Olivier, hlavní enolog. I tady dbají na používání biologických metod a omezení chemických postřiků. Vína pak mají velký potenciál ke zrání, což dokazují ročníky 1959, stále ve skvělé kondici.
Důkazem může být například velice populární Brut Grand Cru vytvořené kupáží tří ročníků 2008, 2009 a 2010 svědčící o specializaci a pátrání po vysoké kvalitě. Jako aperitiv nebo k předkrmům je díky svěží a hladké chuti exotického ovoce a slané dochuti nenahraditelné.
Fotogalerie
Šampaňské ze Champagne jako víno pro každého
![]() [290x207 9 KB] |
Šampaňské ze Champagne jako víno pro každého
![]() [290x210 9 KB] |
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!