verze pro tisk

Červená Lhota je plná princezen a vody

26. březen 2013

Jedním z nejpopulárnějších, nejnavštěvovanějších a nejfilmovanějších českých zámků je renesanční Červená Lhota nedaleko Jindřichova Hradce. Svou typicky červenou barvou a všeobjímající vodní hladinou je zřejmě také jedním z těch nejsnáze rozpoznatelných.

Červená Lhota vznikla jako gotická tvrz ve 14. století, posledními majiteli byla knížecí rodina Schönburg-Hartenstein, která se také v 19. století zasloužila o její současný vzhled.

Obloukový kamenný most starý čtyři století spojuje zámek s břehem. Po něm vede po žluté značce zhruba kilometrový vycházkový okruh. Je z něj dobře vidět nejen celý zámek, ale míjí i parčík s kaplí, v níže je panská hrobka.

Vlastní prohlídka zámeckých interiérů, v nichž běhaly i postavy z filmů O kráse a štěstí, O zatoulané princezně, Zlatovláska či Princezna na hrášku nezabere více jak hodinu. K Červené Lhotě, která je otevřená od dubna do října, vede silnice z Deštné do Soběslavi a parkoviště se nachází hned u ní. Základní vstupné činí 100 Kč, rodinné 220 Kč.

[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!