verze pro tisk

Lednice je žhavý tip na sobotní výlet

18. březen 2013

Jedním z nejnavštěvovanějších míst naší republiky je zámek Lednice na jižní Moravě. Aby ne, když je od roku 1996 zapsaný do seznamu světového dědictví UNESCO a nabízí mnoho opravdu nevšedních atrakcí ukrytých  v prostorách vlastního zámku, historického skleníku či rozsáhlého parku.

Zámek byl postaven v polovině 19. století rodem Lichtenštejnů imituje anglický novogotický sloh. Mezi jeho nejzajímavější exponáty patří schodiště z jediného kmene stromu, čínský kabinet, lovecký salón s africkými trofejemi či třičtvrtětunový lustr.

Historický, téměř sto metrů dlouhý skleník ve francouzské zahradě se pyšní expozicí tropických rostlin včetně na půl tisíciletí starého cykasu (bohužel poškozeného při rekonstrukci v 90. letech), tuzemské nejvzácnější skleníkové rostliny.

Samostatnou kapitolou areálu je rozsáhlý park s řadou turisticky vděčných cílů jako strašidelná jeskyně Grotta, Minaret, maurská vodárna, akvadukt nebo rybník s propojenými ostrovy.

Lednický zámek je otevřený od dubna do října, lze si vybrat z několika návštěvnických okruhů a parkování je zajištěno v zámeckém dvoře.

[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!