verze pro tisk

Luž nabízí severní Čechy jako na dlani

3. září 2013

Luž, nejvyšší hora Lužických hor, je naprosto ideálním turistickým cílem. Tedy kromě toho, že na její vrchol nevede lanovka ani silnice a převýšení činí asi 200 metrů. Odměnou každému, kdo nahoru vyšplhá, bude nejen výrazné posílení vlastního zdraví, ale především nádherný výhled na celé severní Čechy.

Vskutku, za dobrého počasí není problém z vyhlídkové plošiny pozorovat Krušné hory, Jizerské hory, České středohoří, Ještěd, Krkonoše, Děčínský Sněžník či dokonce Trosky. Při výšce 793 metrů, výrazném kuželovitém tvaru a (kromě východní strany) holém vrcholu to není až takový div. Zázrak je spíš to, že dnes na české straně nestojí nějaká výletní restaurace s rozhlednou, jak tomu ostatně bylo až do roku 1946. Základy vyhořelé budovy lze vystopovat ještě dnes.

V zimě se tady, na česko-německém pomezí, dá lyžovat. Sjezdaři si užívají u Horní Světlé ve výšce kolem 600 metrů ve Ski areálu Luž, který disponuje večerním osvětlením. Běžkaři mohou využít několika okruhů.

Na Luž, kdysi nazývanou dle jejího tvaru Špičák (od německého Spitzberg), se dostanete jednoduše po červené turistické trase. Ta míjí asi kilometr před vrcholem chatu Luž s občerstvením a parkovištěm.

Důležité informace o Luži a odpovědi na otázky

  • Otevírací doba: celoročně
  • Vstupné: zdarma
  • Přístupnost: nezpevněná turistická cesta
  • Nadmořská výška: 793 m n. m.
  • Adresa: Lužické hory
  • Poloha: 50°50′56″ s. š., 14°38′49″ v. d.

[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!