verze pro tisk

Národní technické muzeum skrývá letadla, lokomotivy, důl i meteority

23. únor 2013

Skvělým místem, kam můžou především kluci se svými táty vyrazit, je letenské Národní technické muzeum. Na rozdíl od takového Leteckého muzea ve Kbelích je otevřeno celoročně a bez ohledu na rozmary počasí – naprostá většina exponátů se totiž nachází pod střechou.

Na návštěvu této největší tuzemské technické sbírky je potřeba udělat si čas, klidně i celý den. Vždyť je tu k vidění na deseti tisíce předmětů, knih a archiválií reprezentujících vědecký a technický rozvoj území českých zemí od 19. století. Jsou rozděleny dle svého zaměření, např. doprava, architektura, astronomie, fotografie, hornictví (jehož součástí je i maketa uhelného a rudného dolu, momentálně ovšem mimo provoz) atd.

Ve velké hale tak můžete spatřit první automobily poháněné ještě parním motorem, legendární dálkový Kašparův letoun nebo stíhačku Supermarine Spitfire LF z roku 1945. Fotografický ateliér například prozrazuje, jak se portrétovalo na začátku minulého století a ukrývá i mimořádně cenný snímek Zátiší v ateliéru z roku 1839 od samotného vynálezce fotografie Louise Daguerra. Sbírka Z dějin astronomického poznání zase zachycuje dějiny astronomie za posledních šest tisíciletí a to včetně argentinského meteoritu, nejstaršího zdejšího vystaveného předmětu.

Na nudu tady zkrátka zapomeňte, průběžně se tu navíc střídají nejrozmanitější výstavy a akce, a vzhledem k tomu, že nedávno budova prošla generální rekonstrukcí, budete se tu cítit opravdu skvěle.

[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!