verze pro tisk

Radegast, hora a socha v Beskydech

26. březen 2020

Přestože vrchol Radegastu nepatří v Beskydech k nejvýraznějším, především v letních měsících bývá turisty doslova obležen. Vede přes něj jedna z nejoblíbenějších značených vrcholových tras a ukrývá celou řadu zajímavostí v čele se sochou slovanského boha slunce a hojnosti.

Hora Radegast má výšku 1 106 m n. m. Leží v Moravsko-slezských Beskydech jenom kousek od Stezky Valašky a od Pusteven, kam lze pohodlně vyjet sedačkovou lanovkou. Z opačné strany, od Prostřední Bečvy, jezdí nahoru autobusy, k dispozici je i placené parkoviště pro osobní auta.

Kudy k Radegastu, historie, zajímavosti

Kdo byl bůh Radegast? Radogost, počeštěně Radhošť byl staroslovanským bohem hojnosti a slunce. Sochu Radegasta vytvořil americký sochař českého původu Albín Polášek v roce 1931. Jedná se však o repliku z pravé jihočeské žuly, originál můžete vidět ve vstupní hale radnice ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Hned vedle sochy se nachází altánek a sezóně fungující stánek s občerstvením. Modrá turistická trasa, procházející přes Radegast a dlouhá necelé 4 km, spojuje Pustevny s Radhoštěm. Kryje se s naučnou stezkou Radegast a otevírají se z ní nádherné výhledy na Beskydy i na Slovensko včetně Malé Fatry (ke klidnému rozhledu slouží např. vyhlídkový altán Cyrilka). Souběžně s ní, jenom trochu jižněji, vede lesnická naučná stezka Radhošť, daleko není ani druhá nejdelší jeskyně u nás Cyrilka.

Důležité informace o Radegastu a odpovědi na otázky

  • Otevírací doba: bez omezení
  • Přístupnost: pěšky
  • Nadmořská výška: 1 106 m n. m.
  • Adresa: Frenštát pod Radhoštěm, Trojanovice
  • Poloha: 49°28′56″ s. š., 18°15′15″ v. d.

[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!