verze pro tisk

Šipka, jeskyně s otisky pravěku

18. květen 2020

Z jedné, jižní strany se z kopce Kotouče ve velkém odtěžuje vápenec, na opačném svahu se kousek nad Štramberkem ukrývá jedinečná přírodní atrakce světového významu. Jeskyně Šipka se totiž proslavila jako nejstarší objevené lidské sídlo na našem území.

Krasová jeskyně Šipka se nachází na jihozápadním okraji Štramberka u Kopřivnice v Moravskoslezském kraji. Vede k ní značená turistická cesta (součást naučné stezky Lašská – Štramberk), odklánějící se z ulice Zauličí. U odbočky se také nachází parkoviště a dětské hřiště.

Šipka

V jeskyni šipce nalezl profesor Karel Jaroslav Maška během archeologického průzkumu v roce 1880 čelist neandrtálského dítěte (Šipecká čelist). K dalším zdejším nálezům patří soubor předmětů z doby bronzové a zvířecí kosti (mamut, hyena, lev jeskynní, nosorožec a další). Děti si můžou zazvonit na blízkou dřevěnou zvoničku z roku 1946. Další informace o jeskyni získáte v Muzeu Šipka (Zauličí 456).

Národní přírodní památka Šipka tvoří součást tzv. Národního sadu. Jedná se o přírodní galerii soch, bust a pamětních desek význačných českých osobností v čele se svatým Václavem, T. G. Masarykem a Bedřichem Smetanou.

Důležité informace o jeskyni Šipce a odpovědi na otázky

[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!