verze pro tisk

Štramberk, město jako z pohádky

1. červen 2020

Perníková lahůdka Štramberské uši se peče na památku slavného vítězství nad mongolským vojskem na jaře roku 1241. Dnes patří k vyhledávaným lákadlům města Štramberk, u kterého bitva kdysi proběhla, avšak ani zdaleka není jeho atrakcí jedinou. Je až s podivem, kolik zajímavých míst v rodišti cestovatele Jiřího Hanzelky najdete.

Štramberk (okres Nový Jičín) se rozkládá v podhůří Beskyd na svazích Zámeckého kopce, Bílé hory a vrchu Kotouče, z velké části odtěženého kvůli vápenci. Přímo na Štramberk navazuje město Kopřivnice, severním směrem se buduje dálnice D48 a na jihu se táhne pásmo Moravskoslezských Beskyd.

Štramberk, moravský Betlém

Z dáli viditelná dominanta města, 40 metrů vysoká věž Trúba na hradě Štramberku, slouží jako rozhledna s nádherným výhledem do kraje. Z jedné strany hradní areál obklopuje historická dřevěná zástavba, chráněná v městské památkové rezervaci. Nad náměstím, na kterém sídlí Muzeum Štramberk a velice poutavé Muzeum Zdeňka Buriana, se tyčí barokní kostel sv. Jana Nepomuckého.

Na Kotouči se nachází jeskyně Šipka (význačné prehistorické nálezy neandertálského dítěte), tzv. Národní sad s galerií soch osobností českých dějin a končí zde jedna z nejdelších (8,5 km) křížových cest u nás. Založili ji jezuité, zachovalo se z ní 7 kapliček a vede sem z okraje Nového Jičína přes obec Rybí. Na Bílé hoře se tyčí stejnojmenná rozhledna.

Důležité informace o Štramberku a odpovědi na otázky

  • Přístupnost: pěšky, autem, vlakem
  • Nadmořská výška: 415 m n. m.
  • Poloha: 49°35′30″ s. š., 18°7′3″ v. d.
  • Webové stránky: Stramberk.cz

[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!