verze pro tisk

Ostrava není otrava, ale město plné zábavy

9. listopad 2017

Ostrava, třetí největší město České republiky, se rozkládá na jejím severovýchodě. V minulosti byla proslulá hlavně díky svému průmyslu a často se jí říkalo „ocelové srdce republiky“.  Velké změny nastaly až po roce 1989, kdy byla utlumena těžba, a město se začalo modernizovat.

Minulost však tady zanechala své stopy. Tam, kde dříve fungovaly doly a fabriky, vznikla hornická muzea prezentující ojedinělý odkaz industriální architektury. Důkazem budiž bývalý průmyslový areál Dolní oblast Vítkovice s architektonickými skvosty v čele s Bolt Tower. Z dalších technických památek nelze opomenout Landek park s expozicí hornického muzea, Důl Michal, haldu Emu či pivovar Ostravar.

Jaká jsou zajímavá místa Ostravy

Město Ostrava se může pochlubit celou řadou muzeí a galerií, které rozhodně stojí za návštěvu. Zkuste Ostravské muzeum (historie města, příroda), Železniční muzeum, Muzeum hraček, Hasičské muzeum, muzeum Keltičkova kovárna (expozice kovářských a hornických exponátů) nebo Geologický pavilon prof. Františka Pošepného (mineralogické a paleontologické sbírky).

Chtěli byste vyzkoušet řízení vlaku nebo si zahrát na kosmonauta? Určitě navštivte ostravský Malý a Velký svět techniky. Děti potěší též výlet do zoologické zahrady (druhá největší u nás), do oblíbeného DinoParku, planetária, parku miniatur Miniuni i k pohádkovému orloji.

Ostrava a její památky

Ostrava, to nejsou jen technické památky, ale i spousta historických a kulturních zajímavostí. Patří k nim Slezkoostravský hrad, kde se po celý rok koná spoustu akcí v čele s vyhlášeným letním festivalem Letní Shakespearovské slavnosti. Z řady sakrálních památek stojí za vidění evangelický Kristův kostel, katedrála Božského Spasitele a kostel sv. Ducha.

Divadlo Antonína Dvořáka, galerie a kulturní domy, i to je Ostrava. Kulturní a sportovní akce se zde konají po celý rok. Mezi nejpopulárnější se řadí hudební festival Colours of Ostrava, festivaly vážné hudby Svatováclavský hudební festival a  Janáčkův máj, atletický závod Zlatá tretra a Dny NATO na letišti v Ostravě-Mošnově.

Určitě si nenecháte ujít návštěvu legendární Stodolní ulice, místa kde se nikdy nespí. Proslula svým nočním životem, restauracemi, kluby i kavárnami.

Jaké akce se už konaly v Ostravě

Díky mnoha významným sportovním událostem získala Ostrava v roce 2014 titul Evropské město sportu. Nechybí snad žádný typ sportoviště: fotbalové, atletické, víceúčelové sportovní haly, squashové kluby, tenisové kurty, kryté bazény. V Ostravar Aréně se konalo mistrovství světa v ledním hokeji. Mezi největší přírodní koupaliště ve střední Evropě patří letní koupaliště Ostrova-Poruba. Na milovníky cyklisticky čeká bohatá síť cyklostezek.

V dojezdové vzdálenosti od Ostravy se vypínají pohoří Beskydy a Jeseníky, zaručující výborné podmínky pro pěší turistiku, cyklistiku, rybaření a v zimě lyžování.

[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!