verze pro tisk

Žďár nad Sázavou, památka UNESCO na Vysočině

17. únor 2021

Za turistickou atraktivitu vděčí Žďár nad Sázavou především poutnímu kostelu svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře – od roku 1994 se jedná o součást světového dědictví UNESCO. Kromě toho se město pyšní historickým jádrem s radnicí, tvrzí a morovým sloupem, zámkem či barokním mostem.

Žďár nad Sázavou se nachází v srdci Českomoravské vrchoviny v kraji Vysočina. Severně od něj se rozkládá chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy (včetně blízkého rybníka Velké Dářko), asi 25 kilometrů jižním směrem vede dálnice D1. Jedná se o okresní město, pod které spadají i Nové Město na Moravě, Bystřice nad Pernštejnem, Velké Meziříčí či Velká Bíteš.

Historie, památky a atrakce Žďáru nad Sázavou

Dějiny Žďáru nad Sázavou se píšou již od poloviny 13. století a jsou lemovány rozvojem kláštera cisterciáků. Povýšení na město se dočkal v roce 1607. Dnes tady žije asi 20 tisíc obyvatel. K vybavení Žďáru patří hokejová hala, plavecký bazén s akvaparkem a wellness zónou, obchodní centrum Convent, divadlo, modelové kolejiště v kulturním domě, naučná stezka kolem Konventského rybníku a přírodní památky Louky u Černého lesa, minipivovar Revolta a sportovně-rekreační areál Pilák u vodní nádrže Pilská.

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře je fascinující a jedinečná stavba evropského významu. Byl postaven v letech 1719–1722 podle projektu význačného architekta Jana Blažeje Santiniho. Zámek Žďár nad Sázavou vznikl na místě zrušeného cisterciáckého kláštera roku 1792, v současnosti zde najdete expozice věnované J. Santinimu, žďárskému baroku, rodu Kinských či místnímu hasičskému sboru. Z věže kostela sv. Prokopa v centru se otevírá výhled na široké okolí.

Důležité informace o Žďáru nad Sázavou a odpovědi na otázky

  • Přístupnost: autem, autobusem, vlakem
  • Nadmořská výška: 580 m n. m.
  • Poloha: 49°33′46″ s. š., 15°56′21″ v. d.
  • Webové stránky: Žďár nad Sázavou

[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!