verze pro tisk

Svatobor – rozhledna

9. únor 2023

Některé rozhledny jen tak stojí kvůli, jiné však vytvářejí přirozené dominanty v krajině a výletníky lákají i bez vykřičníků v informačních brožurkách. To přesně platí pro rozhlednu Svatobor na Šumavě, podle některých anket nejhezčí vyhlídkovou věž Plzeňského kraje.

Rozhledna Svatobor se láskyplně rozhlíží z hory Svatobor (845 m n. m.) v Šumavském podhůří zhruba 2 kilometry západně od města Sušice. Jedná se o legendární vrchol, jehož úpatí obývali již pralidé a Slované a ze kterého pochází jeden ze základních kamenů Národního divadla. V jeho dolní části se nachází vyhlídkový vodojem Faustinka. Do Plzně to odsud je zhruba 70 kilometrů.

Co uvidíte z rozhledny Svatobor

Historie kamenné rozhledny Svatobor začíná jejím otevřením v roce 1935. O rok později vedle ní přibyla turistická chata Klubu českých turistů (v provozu dodnes) a ve druhé polovině 20. století nakonec i retranslační televizní věž vysoká 75 metrů.

Svatoborská rozhledna sice měří jen 31 metrů, přesto z ní – po zdolání 182 schodů – uvidíte také Alpy. To však už musí být viditelnost opravdu mimořádná. Bez problémů se ale pokocháte šumavskými „klasikami“ jako Boubín, Poledník či Velký Javor, hrady Kašperk, Rabí a Velhartice, městem Sušice nebo jadernou elektrárnou Temelín.

Důležité informace o rozhledně Svatobor a odpovědi na otázky

  • Otevírací doba: celoročně kromě prosince, celý týden pouze v červenci a srpnu
  • Vstupné: 50 Kč
  • Přístupnost: pěšky po zpevněné i nezpevněné cestě (vhodné pro kočárky)
  • Nadmořská výška: 845 m n. m.
  • Adresa: Sušice, Šumava
  • Poloha: 49°14′9,08″ s. š., 13°29′14,95″ v. d.
  • Webové stránky

[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!