verze pro tisk

Zajímavá místa Plzeň, aktivity, nákupy, památky

22. duben 2020

Co dělat v Plzni, když prší, svítí sluníčko nebo se chcete jen tak projít? Kam s dětmi za zábavou v Plzni, jaké akce vás v západočeské metropoli čekají? Inspirujte se v našem přehledu plzeňských zajímavostí a aktivit nejen pro turisty. A uvidíte, že Plzeň není jenom skvělé pivo a fotbal.

Plzeň, hlavní město Plzeňského kraje, se nachází na soutoku řek Mže, Radbuza, Úhlava a Úslava, kterým vzniká Berounka. Nejvyšší bod města, vrchol Val na jihu u Černic, dosahuje nadmořské výšky 435 metrů. Počet obyvatel Plzně je zhruba 172 tisíc. Nejstarší zmínky o ní jsou z roku 976, kdy u hradiště Starý Plzenec kníže Boleslav II. porazil německého krále Otu II.

Kulturní, architektonické a historické památky v Plzni

Katedrála sv. Bartoloměje – gotický trojlodní chrám na náměstí Republiky se pyšní nejvyšší kostelní věží v Česku, navíc je z ní parádní rozhled.

Klášter dominkánek – přesněji bývalý klášter dominikánek sv. Rosalie u kostela sv. Anny a sv. Rosalie patří mezi nejvýznačnější barokní památky Plzně.

Plzeňské historické podzemí – složitý systém chodeb, sklepů a studní pod historickým jádrem Plzně se délkou 13 km (zpřístupněno je 800 m) řadí k největším ve střední Evropě.

Velká synagoga Plzeň – největší židovská modlitebna v Česku, druhá největší v Evropě a třetí největší na světě. Postavena byla v novorománském slohu s maurskými prvky roku 1892.

Vodárenská věž (Černá věž Plzeň) – sloužila do konce 19. století, dnes tvoří součástí prohlídky plzeňského podzemí, jako galerie moderního umění a muzeum významné rodiny Škodů.

Zábavní parky, lázně a zoo v Plzni

Borský park – největší plzeňský park se rozkládá na jihu města a kromě laviček, altánků a dětských hřišť ukrývá i dlážděný labyrint a pomník Jiřího Trnky.

DinoPark Plzeň – nachází se v areálu zoologické zahrady vedle Lochotínského amfiteátru, jeho největší „obyvatel“ apatosaurus měří 23 metrů.

Motokáry Plzeň – oblíbená KartArena poblíž vlakového hlavního nádraží umožňuje jezdit rychlostí až 60 km/h nebo vyzkoušet závodní simulátory a virtuální realitu.

Techmania Plzeň – vědecko-naučné zábavní centrum spojené s planetáriem zahrnuje řadu laboratoří a expozic jako Vodní svět, Člověk a zvíře, Entropa či Přijď na to!

Zoo Plzeň – plzeňská zoologická zahrada patří plochou 21 hektarů k největším u nás, rokem založení (1926) je druhá nejstarší a počtem chovaných zvířecích druhů (1 200) dokonce první.

Rozhledny v Plzni a okolí

Chlum – kamenná rozhledna na stejnojmenném kopci (416 m n. m.) nedaleko čtvrtě Doubravka je zároveň památníkem Svazu československých dělnických turistů.

Krkavec – rozhledna na vrcholku (504 m n. m.) stejného jména v lesích severně od města. Otevřena byla roku 1901, turistům opět slouží od rekonstrukce v roce 2012.

Nový rybník – dřevěná vyhlídková věž slouží především jako ornitologická pozorovatelna v přírodní rezervaci u obce Líně jihozápadně od Plzně.

Radyně – z hradní věže hradu Radyně u Starého Plzence lze za dobrých podmínek dohlédnout až na Šumavu.

Sylván – telekomunikační věž kousek od zoologické zahrady poskytuje panoramatické výhledy z plošiny ve výšce 23 metrů.

Nakupování a obchody v Plzni

Galerie Slovany – třípatrové obchodní středisko na Východním Předměstí.

Nákupní centrum Borská Pole – nonstop otevřená obchodní galerie na Jižním Předměstí.

Obchodní centrum Olympia – největší plzeňský nákupní ráj včetně multikina hned u dálnice D5.

Obchodní centrum Rokycanská – nákupní středisko na východním okraji města.

Plzeň Plaza – rozsáhlá nákupní galerie s multikinem přímo uprostřed Plzně.

[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!