verze pro tisk

Zajímavá místa Pardubický kraj

10. duben 2020

Kam se podívat v Pardubickém kraji? Region o rozloze 4 519 kilometrů čtverečních zabírá prostor mezi Orlickými horami na severu a Českomoravskou vrchovinou na jihu, východním okrajem zasahuje na Moravu a nabízí celou řadu turistických atrakcí. Vybrali jsme pro vás nejzajímavější místa a výletní cíle, které se během pobytu na Pardubicku vyplatí navštívit.

Města v Pardubickém kraji

Hlinsko – památková rezervace Betlém, Hlinecká tvrz, radnice, novorenesanční Ježdíkův dům, kostel Narození Panny Marie.

Litomyšl – součást světového dědictví UNESCO a rodiště Bedřicha Smetany, zámek Litomyšl, kostel Nalezení svatého Kříže, Portmoneum (muzeum Josefa Váchala), historické domy na Smetanově náměstí, židovský hřbitov, regionální muzeum, mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl.

Pardubice – Pardubický zámek, kostel svatého Bartoloměje, Zelená brána, Winternitzovy automatické mlýny, hokejová hala Enteria arena, Retroměstečko.

Polička – rodiště Bohuslava Martinů, městské hradby, radnice, kostel sv. Jakuba, mariánský morový sloup na Palackého náměstí.

Vysoké Mýto – chrám sv. Vavřince, čtvercové náměstí Přemysla Otakara II., zbytky opevnění (Pražská brána, Choceňská věž Karaska, Klášterská bašta atd.), regionální muzeum.

Zámky a hrady v Pardubickém kraji

Košumberk – zřícenina gotického hradu nad údolím říčky Novohradky nedaleko Chrudimi, součást areálu tvoří i renesanční budova purkrabství s hradním muzeem.

Kunětická hora – zachovalý hrad na stejnojmenném pahorku (307 m n. m.) kousek od severního okraje Pardubic, blízko funguje i Muzeum perníku v Perníkové chaloupce.

Lanškroun – barokní zámek, na který navazuje kostel sv. Václava, a zahrady na okraji historického centra města Lanškrouna.

Lanšperk – zřícenina hradu na vysokém ostrohu nad levým břehem Tiché Orlice poblíž Ústí nad Orlicí, zahrnuje i lapidárium a volně přístupnou vyhlídkovou plošinu.

Litice nad Orlicí – zbytky hradu na zalesněném návrší nedaleko Žamberka, vlastnil ho i husitský král Jiří z Poděbrad.

Moravská Třebová – zámek v jihovýchodní části města Moravská Třebová, kousek od náměstí T. G. Masaryka a kostela Nanebevzetí Panny Marie.

Zábavní parky, lázně a zoo v Pardubickém kraji

Aquacentrum Pardubice – celoročně otevřený akvapark s pestrou paletou atrakcí, ale i posilovnou, wellness centrem a horolezeckou stěnou.

Aquapark Žamberk – venkovní vodní svět s tobogán a klouzačkami ve sportovním areálu mezi Divokou Orlicí a Zámeckým rybníkem.

JamRock - multižánrový, populární hudební festival v Letohradu pořádaný vždy na začátku června. Právě tady začala stoupat šťastná hvězda Tomáše Kluse.

Lázně Bohdaneč – nevelké slatinné lázně v městečku severozápadně od Pardubic, patří k nim kubistický pavilón Gočár a lázeňský park.

Mladějovská průmyslová dráha – muzeum a výletní vláček na trase bývalé důlní úzkokolejky mezi Mladějovem a dolem Emil pod vrchem Hřebečov.

Skanzen Veselý Kopec – trojice expozic (Veselý Kopec, Svobodné Hamry, Betlém) rolnického života v Železných horách a na Vysočině přelomu 19. a 20. století.

Hory a vrcholy v Pardubickém kraji

Králický Sněžník – nejvyšší bod Pardubického kraje (1 424 m n. m.) zvaný též Kladský Sněžník se tyčí na hranicích s Polskem a vede na něj několik turistických cest.

Krkanka – jeden z vrcholků (566 m n. m.) severní části Železných hor nedaleko vodní nádrže Seč, rozhledny Na Kopečku a vyhlídky Milada v areálu zříceniny Lichnice.

Roh – nejvyšší místo (660 m n. m.) Hřebečovského hřbetu mezi Svitavami a Moravskou Třebovou pokrývají porosty připomínající prales a je turisty prakticky nedotčený.

Rybenské perničky – víc než nenápadný bod (748 m n. m.) Ždárských vrchů jsou pro turisty přitažlivé mohutné skály, kolem nichž vede značená cesta.

Suchý vrch – nejvyšší hora (995 m n. m.) Bukovohorské hornatiny, spadající pod Orlické hory, je častým cílem výletníků, zvláště díky rozhledně a snadnému přístupu.

Rozhledny v Pardubickém kraji

Andrlův Chlum – rozhledna s přezdívkou Stříbrná krasavice u Ústí nad Orlicí láká pěknými výhledy i zajímavostmi při výstupu (křížová cesta, Lichtenštejnský památník, altánky).

Bára – unikátní dřevěná konstrukce u Slatiňan na Chrudimsku. Okolní les ukrývá i dětské hřiště, lezeckou stěnu, lanový park, lesní tělocvičnu, altánky či vyhlídkovou věž Na Chlumu.

Barborka – rozhledna s vřetenovým schodištěm v Horních Raškovicích u Heřmanova Městce. Zdejší expozice dokumentuje geologickou pestrost krajiny, protáhnout se můžete na workoutovém hřišti.

Stezka v oblacích Dolní Morava – jedinečná rozhledna na svahu hory Slamník se tyčí v nadmořské výšce 1 116 metrů. Hlavní atrakce rozlehlého areálu se nachází v srdci Králického Sněžníku.

Val – ocelová rozhledna nad městečkem Králíky s nádhernými panoramaty. Za návštěvu stojí sousední klášter Hora Matky Boží Hedeč.

[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!