verze pro tisk

Zajímavosti Zlínský kraj: aktivity, památky, příroda

22. srpen 2022

Rovinaté Hanácko, valašské kopce, jedinečné Slovácko. Co dělat ve Zlínském kraji, když je hezky, pod mrakem nebo si chcete užít pořádný výšlap přírodou? Kam na výlet na Zlínsku, trávíte-li v regionu na východě Moravy dovolenou? Inspiraci hledejte v našem přehledu památek, zajímavostí a atrakcí, které musíte vidět ve Zlínském kraji.

Zlínský kraj se rozkládá na východě České republiky mezi kraji Moravsko-slezským (severně), Olomouckým (západně) a Jihomoravským (jižně), na východě se táhne hranice se Slovenskem. Dobře dostupný je díky dálnici D1. Žije tady necelých 600 tisíc obyvatel, správním střediskem je Zlín. Jeho význačnou část pokrývají pohoří (Chřiby, Bílé Karpaty, Javorníky, Hostýnsko-vsetínská hornatina), protéká tudy řeka Morava.

Kulturní, architektonické a historické památky Zlínského kraje

Baťův kanál

Plavební kanál dlouhý 53 km a spojující Kroměříž se slovenskou Skalicí a s Hodonínem lze využít k plavbě, prohlídce technických zajímavostí či účasti na kulturně-společenských akcích.

Přečtěte si více o Baťově kanálu

Buchlovice – zámek

Barokní komplex zámku Buchlovice ve stylu italské vily, skládající se ze dvou budov a rozlehlého parku, patří k nejkrásnějším v České republice.

Přečtěte si více o zámku Buchlovice

Jalubí – větrný mlýn

Věrná kopie kamenného mlýna vybudovaná v letech 2007 až 2009, originál zde stával od poloviny 19. století do druhé světové války, kdy ho zničilo bombardování.

Přečtěte si více o větrném mlýnu v Jalubí

Horní Lideč – Betlém

O mimořádnosti pohyblivého betlému svědčí 230 figur včetně 75 pohyblivých a více jak stovka vyřezávaných staveb, díky nimž ožívají stará řemesla a zvyky.

Přečtěte si více o betlému v Horní Lidči

Kroměříž – Květná zahrada

Zahrada na ploše takřka 15 ha a s řadou zajímavých staveb tvoří součást arcibiskupského zámku Kroměříž a patří mezi památky UNESCO (1998).

Přečtěte si více o Kroměříži

Zlín

Krajské město a sídlo bývalých Baťových obuvnických závodů ukrývá celou řadu zajímavostí včetně mrakodrapu Jedenadvacítka, zámku a divadla.

Přečtěte si více o Zlínu

Zábavní parky, lázně a zoo Zlínského kraje

Lešná – zoo

Zoologická zahrada chová přes 200 druhů zvířat, k nejatraktivnějším patří tygři, lvi, sloni, nosorožci, žirafy či gorily. Jejich moderní expozice často představují několik druhů zvířat najednou.

Přečtěte si více o zoo Zlín

Luhačovice

Lázeňské město Luhačovice získalo slávu díky svým minerálním pramenům v čele s pramenem Vincentka. Za zdravím sem jezdí pacienti s nemocemi dýchacího ústrojí, trávením a obezitou.

Přečtěte si více o městě Luhačovice

Rožnov pod Radhoštěm – skanzen

Největší atrakcí města v nitru Beskyd je skanzen Valašské muzeum v přírodě. Ukrývá valašskou dědinu, kostel sv. Anny, dřevěné městečko, větrný mlýn a jiné stavby.

Přečtěte si více o skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm

Uherské Hradiště – akvapark

Krytý i venkovní vodní svět ve sportovním areálu s tobogány, několika bazény, wellness zónou, brouzdališti pro nejmenší a další aktivní zábavou pro celou rodinu.

Přečtěte si více o akvaparku v Uherském Hradišti

Vsetín – hvězdárna

Lidová Hvězdárna Vsetín z roku 1950 patří mezi ty menší u nás a zaměřuje se na popularizaci astronomie a kosmonautiky hlavně mezi mládeží.

Přečtěte si více o hvězdárně Vsetín

Rozhledny ve Zlínském kraji

Kelčský Javorník

Do půvabné krajiny Hostýnských vrchů zapadá rozhledna na Kelčském Javorníku. Má vše, co od správné vyhlídky čekáte: pěkný výhled, moderní design i vstup zdarma.

Přečtěte si více o rozhledně Kelčský Javorník

Miloňová

Skutečně mimořádná rozhledna Miloňová vyrostla na východě Vsetínských vrchů. Na první pohled zaujme svým designem, nabízí krásné výhledy do kraje a navíc je volně přístupná.

Přečtěte si více o rozhledně Miloňová

Salaš

Originální rozhledna Salaš vás zaujme na první pohled. Evokuje totiž hasák, nebo rovnou dvojici zamilovaných, objímajících se sedmiček, na kterých se nacházejí vyhlídkové plošiny.

Přečtěte si více o rozhledně Salaš

Stezka Valaška

Výhledová a poznávací konstrukce na Pustevnách dosahuje délky 660 m, nejvyšší bod se vypíná 15 m nad terénem a při výstavbě se použilo zhruba 21 tisíc ocelových spojů.

Přečtěte si více o Stezce Valaška

Vartovna

Parádní rozhledna, která přitahuje pozornost svým ladným vzhledem, sebevědomou výškou i zajímavou polohou v srdci Valašska. A ten božský rozhled z ní!

Přečtěte si více o rozhledně Vartovna

Krásná příroda Zlínského kraje

Brdo

Na nejvyšším vrcholu Chřibů stojí stejnojmenná kamenná rozhledna (nejvyšší u nás), zbytky starověkého hradiska, turistický přístřešek a pozůstatky nedokončené dálnice.

Přečtěte si více o vrcholu Brdo

Bystřička – přehrada

Jedna z nejkouzelnějších a zároveň nejstarších přehrad u nás s mohutnou kamennou hrází leží na řece Bystřici nedaleko Valašského Meziříčí.

Přečtěte si více o vodní nádrži Bystřička

Hostýn

Nejznámější kopec Hostýnských vrchů, významné poutní místo Hostýn, je už z dálky rozeznatelná hora díky velkolepé barokní bazilice Nanebevzetí Panny Marie stojící na jejím vrcholu.

Přečtěte si více o vrcholu Hostýn

Radhošť a Radegast

Beskydské vrcholy Radegast (1 106 m) se slavnou sochou staroslovanského boha a Radhošť (1 129 m) nedaleko Pusteven spojuje modrá turistická trasa.

Přečtěte si více o hoře Radhošť

Rožnovská Bečva – pramen

Na první pohled ta studánka vypadá hodně nenápadně. Ve skutečnosti dřevěná stříška ukrývá pramen Rožnovské Bečvy, jedné z dvojice zdrojnic jedné z nejvýznamnějších moravských řek.

Přečtěte si více o pramenu Rožnovské Bečvy

[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!